آلاباستر یا رُخامگچ، نوعی سنگ گچ است که دایره کاربرد وسیعی برای بشر دارد و به همین دلیل از هزاران سال قبل برای بشر شناخته شده است. نام این سنگ از شهر پیدایش آن یعنی شهر آلاباستر واقع در مصر برداشته شده و به همین دلیل به نام آلاباستر شناخته میشود. این سنگ علاوه بر کاربردهای معماری و هنری، کاربردهای درمانی و انرژی درمانی دارد. سنگ آلاباستر از سری سنگهایی است که در ساخت مجسمهها از آن استفاده میشود و کاربردهای متعدد بسیار دیگری دارد.
در ادامه بیشتر با این سنگ شگفتانگیز آشنا میشویم.
بررسی سنگ آلاباستر
سنگ آلاباستر در کشورهایی مثل یونان، ایتالیا، هلند، ایالات متحده، بریتانیا، مصر و همچین ایران یافت میشود. رنگ این سنگ عمدتا سفید است، اما در بعضی موارد مشاهده شده است که به رنگهای دیگر نیز مایل شود. سنگ آلاباستر، سنگی بسیار نرم است. نرمی این سنگ باعث شده تا به راحتی در نقشها و طرحهای جذاب تراشیده شود.به همین دلیل هنرمندان این سنگ را ماده خامی مناسب برای پیاده کردن ایدههای خود بر روی آن میدانند. در میان آثار تاریخی این کشورها، علیالخصوص یونان و مصر، کم نیستند آثار و مجسمههایی که از این سنگ ساخته شده باشند که دلیل این امر همان نرم بودن این نوع از سنگ است. نقشونگارهایی با جنس سنگ آلاباستر در مقبره پادشاه توتانخامون یافت میشود که حکایتکننده اهمیت این سنگ است.
ویژگیهای سنگ آلاباستر
آلاباستر تودهای ریزدانه سنگ گچ است که متراکم، چسبنده، بیرنگ یا سفید میباشد که البته ممکن است به رنگهای دیگر نیز مایل باشد. آلاباستر سنگ شفافی است و رگههای مختلفی را در خود دارد. ترکیبش از سولفات کلسیم است و همچنین در برابر اسید نیز مقاوم است. از آلاباستر و یا رُخامگچی در ساخت لوح و سنگ قبر نیز استفاده میکنند.
سنگ آلاباستر را میتوان با دیگر سنگهای چون ساتیناسپار و سلنیت ترکیب کرد و از آنها در جهت کارهای هنری و تزئینی استفاده کرد. اما به این دلیل که میزان سختی آن کم میشود، کاربردشان محدود است.
لازم به ذکر است که سنگ آلاباستر در بعضی نقاط ایران به رخام سپید نیز مشهور است.

معدن سنگ آلاباستر در لامرد، واقع در استان فارس
کاربرد سنگ آلاباستر
سنگ آلاباستر از قدیمالیام در بسیاری از مناطق نیمهی شرقی ایران از مواد اولیهی مهم برای ساخت ظروف و آثار مختلف تزئینی بوده است. به نحوی که در بعضی مناطق کشور استفاده از آلاباستر برای ساخت ظروف تبدیل به یک شاخصهی فرهنگی برای آن منطقه تبدیل شده بود. و همچنین ستونهایی مینیاتوری ساخته شده از این سنگ، از شهر سوخته و تورنگتپه نیز بدست آمدهاند که باستانشناسان احتمال میدهند یک مبنای گاهنگاری برای این محوطهها در گذشته باشد. آلاباستر در تمدنهای کهن کاربرد داشت و تندیسهای بزرگ گاوهای بالدار متعلق به تمدن آشور که امروزه در موزه شهر لندن موجود است از سنگ آلاباستر ساخته شدهاند.
در نواحی میانی انگلستان به ویژه در ناتینگهام، آلاباسترهایی مجسمههایی با شکلهای گوناگون که توسط استادکاران سدههای ۱۴ و ۱۵ میلادی حکاکی شدهاند پیدا شده است. بعدها این دستساختههای گچی مشهور شد و با تولید انبوه به سراسر اروپا فرستاده شد. آلاباستر و یا رُخامگچی همچنین در برخی از آرامگاهها، نقشهای کلیساها و دیگر ساختمانهای تاریخی استفادهشده است.
خواص درمانی
بسیاری از افراد معتقدند که سنگها خاصیت انرژی درمانی دارند و میتوانند انرژیهای مختلف را به دور خود جمع کنند. طبق باورها سنگ آلاباستر نیز از این قاعده مستثنی نیست.
خواصی مانند، بخشندگی، توانایی بیشتر در مراقبه، شفافیت ذهنی، کنترل خشم، کاهش دهنده اضطراب و افزاینده خلاقیت.
- بخشندگی: این سنگ میتواند در پاک کردن کینه های طولانی مدت به انسان کمک کند.
- توانایی بیشتر در مراقبه: سنگ آلاباستر، سنگی عالی برای ایجاد فاصله بین جسم انسان و روحش است.
- شفافیت ذهنی: شفافیت ذهنی میبخشد، و هرگونه گرفتاری ذهنی را از بین میبرد.
- کنترل خشم: به شما کمک می کند تا هرگونه شعله ور شدن عصبانیت را خنثی کنید.
- کاهش اضطراب: به تعدیل علائم اضطراب کمک می کند.
- افزاینده خلاقیت: این سنگ برای این هنرمند طراحی شده است تا به جرقه خلاقیت کمک کند.
✅ پرسشهای پرتکرار در مورد سنگ آلاباستر ✅
✅ کاربرد سنگ آلاباستر چیست؟
✔️ سنگ آلاباستر بیشتر جنبه تزیینی دارد و برای کارهای هنری نیز از این سنگ بسیار استفاده میشود.
✅ جنس سنگ آلاباستر از چیست؟
✔️ سولفات کلسیم ساختار اصلی سنگ آلاباستر را شکل میدهد.
✅ آیا سنگ آلاباستر خواص انرژی درمانی دارد؟
✔️ بله، طبق گفتهها سنگ آلاباستر جاذبه انرژیهای مختلف است.