سنگ مرمریت یکی از انواع سنگهای رسوبی است. رسوب سنگهای آهکی در حرارت و فشار زیاد و همچنین در مدت زمان طولانی باعث به وجود آمدن این سنگ شده است. حرارت و فشار باعث دگرگون شدن بافت و ساختار سنگهای آهکی شده و این سنگها به سنگ مرمریت تبدیل میشوند.
با اینکه سنگ مرمریت از طریق دگرگون شدن سنگ آهک به وجود آمده است، اما وزن آن بیشتر از سنگ آهک است. با وجود این امر سنگ مرمریت جزو سنگهای سخت محسوب نمیشود و در رده سنگهای نرم دستهبندی میشود.
در ادامه بیشتر با این سنگ آشنا خواهیم شد.
ویژگیهای سنگ مرمریت
وزن سنگ مرمریت در هر متر مکعب ۲.۵۶۰ تن است. درجه سختی این سنگ ۳ است که از دیگر سنگهای همجنس خود پایینتر محسوب میشود. سنگ مرمریت با وجود سختی کم اما در مقابل آتش و فرسایش مقاوم است. سنگ مرمریت دارای رنگبندیهای متعددی است که به همین دلیل در دکوراسیونهای داخلی، سنگ پرکاربرد محسوب میشود.
همانطور پیشتر ذکر شده است، سنگ مرمریت حاصل فشرده شدن سنگهای آهکی تحت فشار و حرارت بالاست. به همین دلیل ممکن است فسیلهای به جا مانده از میلیونها سال پیش در این نوع از سنگها رویت شود. این عامل باعث میشود این سنگ برای کارشناسان اهمیت فراوانی پیدا کند.
لازم به ذکر است که: سنگ مرمریت و سنگ مرمر با هم تفاوت دارند. سنگ مرمریت از رسوب گذاری سنگ آهک تشکیل میشود حالآنکه سنگ مرمر از دگرگونی سنگ آهک پدید میآید.
کاربردهای سنگ مرمریت
سنگ مرمریت کاربردهای متعددی دارد و همیشه مورد توجه معماران و مجسمهسازان بوده است. این سنگ به دلیل نرمی به راحتی برش میخورد و میتوان به شکل های دلخواه از این سنگ استفاده کرد.
امروزه سنگ مرمریت بیشتر در طراحی داخلی خانهها و ادارات مجلل به کار میرود. به همین دلیل این سنگ محبوبیت بسیاری در میان طراحان داخلی ساختمان دارد.
مزایای سنگهای مرمریت
- سنگ مرمریت نسبت به سنگهای تراتون استقامت بالاتری دارد، اما سنگ تراتون در مقابل انقباض و انبساط و تغییرات جوی بهتر از مرمریت عمل میکند.
- قابلیت حکاکی، صیقلکاری و غیره باعث شده است که این سنگ برای مجسمهسازی یا حکاکی و همچنین استفاده در نمای ساختمان و دکوراسیون داخلی مناسب باشد.
- سنگ مرمریت دارای سطحی صاف و براق میباشد.
- این سنگ به دلیل ساختار آهکیاش جذب کننده آب است به همین دلیل بهتر است که از سنگ مرمریت در سالنهای پذیرایی استفاده شود؛ که البته باعث جذابتر شدن فضای سالن پذیرایی افراد میشود.
معایب سنگهای مرمریت
- این سنگ در مقابل ضربه و خراش مقاومت کمی دارد که به همین دلیل از این سنگ در اماکن پرتردد به عنوان کفپوش پرهیز میشود.
- این سنگ در مقابل اسید و یا مواد اسیدی مقاومت پایینی دارد که به همین دلیل نمیتوانیم از این سنگها در نمای ساختمانهای که احتمال بارش باران اسیدی زیاد است استفاده کنیم. و یا استفاده این سنگ در سرویسهای بهداشتی به دلیل استفاده از مواد شوینده محدود میشود. مقاومت فشاری و پایایی پایینتر نسبت به سنگهای گرانیتی
- این سنگ در مقابل ناپایداریهای جوی مقاومت پایینی دارد.
- سنگ مرمریت در مقابل انقباض و انبساط مقاومت پایینی دارد و ترک بر میدارد.
رنگهای سنگ مرمریت
سنگ مرمریت در رنگهای جذابی ظاهر میشود معمولا ظاهر سنگ مرمریت روشن است و دارای رنگهای سفید و شیری هستند و عموما رگه دارند. نوع سفید این سنگ خالص است این در حالی است که مرمریتهایی با طیف رنگی خاکستری تا مشکی دارای رگههای از کربن، و همچنین مرمریتهای با طیف سبز تا آبی داری ناخالصیهایی چون کلریت و یا سیلیکات هستند.
آبی
رنگ آبی، رنگ آرامش بخشی است. انتخاب این رنگ برای دیوارهای دفاتر کاری بسیار مناسب است.
سیاه
رنگ سیاه از رنگهای پر طرفدار این سنگ است و به دلیل جذابیت ظاهری که دارد توجه افراد بسیار زیادی را به خود جلب میکند.
طلایی
رنگ طلایی، رنگ بسیار مناسبی برای کفپوش اتاق پذیرایی است. این رنگ لوکس، جلال خاصی به خانه شما میبخشد.
✅ پرسشهای پرتکرار درباره سنگ مرمریت ✅
✅ آیا جنس سنگ مرمریت و سنگ مرمر با هم تفاوت دارد؟
سنگ مرمر و مرمریت باهم تفاوتهایی دارند؛ اما هر دو از سنگ آهک شکل گرفتهاند.
✅ درجه سختی سنگ مرمریت چقدر است؟
درجه سختی سنگ مرمریت ۳ است.
✅ کاربرد سنگ مرمریت در چیست؟
در دکوراسیون داخلی خانهها و همچنین هنر مجسمهسازی کاربرد گسترده دارد.